listare

trimite prin

Palatul Moskovits (Piaţa Unirii), Oradea
Ultima actualizare:  2011-02-05
Autor:  Pál Emese
Tradus de:  Mihály Melinda



Date despre monument
Adresa: Oradea
Cod: BH-II-m-B-01028
Datare: 1910–1911

Date istorice

La începutul secolului XX la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Vasile Alecsandri se aflau două clădiri de dimensiuni reduse, casa Nikolits şi casa Diamandi, prima cu parter, cea de-a doua cu un etaj, care au fost cumpărate în anul 1905 de către Mór Moskovits jr. şi József Moskovits. Cei doi antreprenori în industria alimentară, membrii aceleiaşi familii evreieşti, au început în anul 1910 construirea unei case de raport cu trei etaje, proiectată de arhitecţii de origine orădeană, fraţii László Vágó şi József Vágó. Într-o primă fază au început demolarea casei Nikolits, continuând în acelaşi timp lucrările cu ridicarea primelor trei axe la colţul străzii Vasile Alecsandri. În ianuarie 1911 au demarat şi demolarea casei Diamandi, iar la sfârşitul anului au definitivat şi faţada dinspre Piaţă a palatului. Executarea lucrărilor a fost realizată de firma orădeană al lui Lajos Incze şi a fiilor săi.

 

 

Încăperile de la parterul palatului au fost destinate diferitelor spaţii comerciale, la etaj funcţiona un salon de pălării şi sediul Băncii de Oradea şi a Societăţii Comerciale pe Acţiuni. Încăperile de la etajele clădirii erau  ocupate de locuinţe, cele dinspre piaţă fiind mai luxoase, cu 3–4 camere, cele dinspre curte având doar 1–3 camere. În primăvara anului 1913 a fost deschisă în încăperile dinspre curte Cafeneaua din Curte.


Descrierea edificiului

Palatul Moskovits este un edificiu de colţ, construit pe un plan dreptunghiular cu trei etaje, prevăzut cu o curte interioară. Planul clădirii este deosebit de clar, echilibrat. Faţadele sunt dominate de alternarea suprafeţelor concave cu cele convexe, şi de o structură simetrică, armonioasă.

 

Faţada dinspre Piaţa Unirii este încoronată de două frontoane triunghiulare. Dinamica faţadei este asigurată de suprafeţele convexe şi de suprafeţele concave de sub pervazurile ferestrelor, decoraţia modestă, reţinută a faţadelor, cu plăci de teracotă de culoare albă şi verde fiind asemănătoare ţesăturilor populare. Dispunerea ferestrelor este variată, la primul şi la al doilea etaj întâlnim deschideri dreptunghiulare, cele din zonele convexe ale faţadei fiind mai înguste, cele de la etajul al treilea având colţurile superioare teşite. La colţul dinspre strada Alecsandri întâlnim ferestre înguste, alungite. Aspectul faţadelor este dominat şi de pervazele balcoanelor de dimensiuni variate, decorate cu motive geomerice simple. Iniţial deasupra vitrinelor de la parter se afla un şir de firme. Sub cornişa principală faţada este decorată cu un şir de reliefuri schiţate sumar, ce reprezintă diferite scene de muncă (ţărani la sapă, strângerea recoltei) şi scene idilice (păstor cu fluier, reprezentat în cadrul familiei sale). Aceste scene, care cu siguranţă pot fi legate şi de ocupaţia fraţilor Moskovits, oglindesc de fapt sensibilitatea socială a lui Vágó, el susţinând ideea, că una dintre scopurile artei şi al arhitecturii este ameliorarea destinului celor decăzuţi.

 

Poarta dinspre strada Vasile Alecsandri comunică prin gangul boltit cu boltă semicilindrică cu casa scărilor ce conduce spre coridoarele suspendate ale curţii. Pervazele coridoarelor sunt decorate cu acelaşi model geometric pe care îl întâlnim pe faţadele clădirii.

 

Palatul Moskovits este una dinre ultimele lucrări ale fraţilor Vágó, fiind asemănătoare multor edificii proiectate anterior. Supafaţele bombate, străpunse de ferestre alungite apar la două clădiri din Budapesta, pe faţada casei Gutenberg şi pe bazarul Árkád, iar volumetria palatului Moskovits poate fi aşezată însă între faţadele curbate ale casei Gutenberg şi între geometrismul sever al bazarului. Decorul cu maiolică poate fi întâlnit la ambele clădiri din Budapesta, dar şi pe proiectul fraţilor pentru casa Asociaţiei Comercianţilor Călători din Budapesta, pentru care au primit premiul II în anul 1908. Volumetria palatului Moskovits seamănă cel mai mult cu fosta Casă de Economii Alföldi. Palatul Moskovits precum şi celelalte clădiri amintite sunt puternic influenţate de arhitectura celui mai important reprezentant al secessionului vienez, Otto Wagner, decoraţia geometrică dezvoltată din motivele artei populare poartă însă amprenta arhitecturii lui Ödön Lechner.


Bibliografie selectivă
Gerle, János–Kovács, Attila–Makovecz, Imre, A századforduló magyar építészete, Budapest, 1990, p. 207, 261.
Hârca, Rodica, Oradea. Decoraţii Art Nouveau, Oradea, 2007, pp. 86–87.
Lambrichs, Anne, Vágó József, Budapest, 2005, p. 68, 70.
Paşca, Mircea, Operele arhitecţilor Vágó József şi Vágó László la Oradea, Oradea, 2005 pp. 26–28.
Péter, I. Zoltán: Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, Nagyvárad, 2005, pp. 234–235.
Péter, I. Zoltán, Mesélő képeslapok. Nagyvárad 1885-1915, Nagyvárad, 2002, pp. 127–128.


Unable to select database